Dignidad

Gepubliceerd op: 3 oktober 2019

Uit het werk van de veelzijdige Chileense kunstenares María Verónica San Martín (1981) spreekt een grote betrokkenheid bij het recente verleden van haar geboorteland Chili. De jaren van de Pinochet-dictatuur (1973-1990), en de doorwerking daarvan in het heden, spelen een hoofdrol.Kunstenaarsboeken, een installatie en een performance vormen de tentoonstelling ‘Dignidad’. San Martíns aangrijpende kunstenaarsboeken zijn opgenomen in toonaangevende collecties van onder andere Metropolitan Museum of Art in New York, Centre Pompidou in Parijs en Museum of Memory and Human Rights in Santiago, Chili. De tentoonstelling in Huis van het boek | Museum Meermanno is haar eerste in Europa.Boeken als monumentenMaría Verónica San Martín is een vertegenwoordiger van de huidige generatie boekkunstenaars, bij wie thematiek en de technisch hoogstaande uitvoering nauw verweven zijn. Zij ziet haar (boek)kunst als een instrument voor sociale verandering. Achter de indrukwekkende façaden van een gebouw of de majestueuze bergen van de Andes in de boeken In their memory en Memory and landscape gaan de folterpraktijken en de portretten van de slachtoffers schuil. Haar boeken maken de geschiedenis en de slachtoffers opnieuw zichtbaar. Boeken als monumenten.DignidadNaast de boeken is een film van de performance Dignidad te zien. Daarin komen beeldhouwkunst, geluid, performance, teksten, archiefmateriaal en pas ontdekte originele opnamen rond de enclave Colonia Dignidad samen. Dit onderzoek onthulde telefoongesprekken tussen medewerkers van de inlichtingendiensten van het Pinochet-regime (1973-1990) en nazi-agenten die na de Tweede Wereldoorlog naar Chili waren gevlucht. San Martín brengt met Dignidad aan het licht wat er gebeurde in Colonia Dignidad. In deze kolonie vonden misdaden tegen minderjarigen en tegenstanders van de Chileense dictatuur plaats.De tentoonstelling is nog te zien t/m 5 januari 2020. Meer informatie: Huis van het boek | Museum Meermanno.