Leeuwarden is UNESCO City of Literature

Gepubliceerd op: 1 november 2019

Woensdag werd bekendgemaakt dat Leeuwarden voortaan de titel UNESCO City of Literature mag dragen."Geweldig nieuws", volgens Sjoerd Feitsma, wethouder van cultuur in de gemeente Leeuwarden. De gemeente spande zich samen met de provincie Fryslân in om de titel binnen te halen. "Dit is een geweldig vervolg op ons jaar als Culturele Hoofdstad. We kunnen nu niet alleen in Europa, maar zelfs mondiaal onze culturele contacten tot bloei laten komen. Talentvolle Friese schrijvers en kunstenaars worden vanaf nu nog meer uitgedaagd om nationaal en internationaal uit te blinken." Zo valt te lezen in Leeuwarder Courant.Leeuwarden voegt zich bij een selecte groep van mondiale literatuursteden. Het programma City of Literature werd in 2004 door Edinburgh bedacht. Sindsdien is het netwerk, onderdeel van het nog grotere UNESCO Creative Cities Network, uitgebreid tot zo’n dertig steden, waaronder naast Edinburgh steden als Ljubljana, Praag en Melbourne. Soms worden meerdere steden in een jaar benoemd, een enkele keer – zoals in 2018 –komt er geen nieuwe stad bij. Utrecht (sinds 2017) was tot nu toe de enige Nederlandse stad die het officiële beeldmerk van City of Literature mocht voeren.Lees het complete bericht op de website van Leeuwarder Courant.Nieuwsgierig geworden naar literair Leeuwarden? Op Literatuurplein staat een literaire excursie naar Leeuwarden beschreven.